Textielbedrukking

Textielbedrukking
>

Wat zijn de mogelijkheden van textielbedrukking?

Textielbedrukking is al jaren dé manier om uw onderneming doeltreffend te promoten. U produceert snel en eenvoudig originele geschenkenof gepersonaliseerde kledij voor bedrijven, verenigingen of evenementen. Daarbij zorgen de lage instelkosten ervoor dat kleine oplages voordeliger worden.

PantoonBenes biedt u vele printtechnieken, zoals transferdruk voor promokleding, sublimatie of inkjet voor vlaggen en spandoeken. We begeleiden u door onze verschillende printtechnieken, materialen en aanbiedingen. Zo maakt u snel de beste keuze om eruit te springen.

Ontdek onze startpakketten

Snel de juiste keuze maken? Kies uit één van onze startpakketten. Onze experts stellen een alles-in-1 pakket samen, bestaande uit een hittepers en bijhorende snijplotter of print & cut toestel.

Bovendien zijn materialen en extra benodigdheden inclusief. Zo heeft u meteen alles in huis om te starten met textielbedrukking.

Bekijk de startpakketten

Toepassingen

Stap voor stap begeleiden wij u doorheen de verschillende mogelijkheden van textielbedrukking.
Kies hieronder de toepassing die u aanspreekt om te beginnen.

Kleding bedrukken

T-shirt, polo's,sweaters en meer

Kledij als T-shirts, sweaters, polo’s en werkkledij bedrukt u eenvoudig dankzij transferdruk. Het voordeel van deze techniek is dat er geen hoge instelkosten zijn. Perfect voor kleine oplages!

Lees ons advies

Vlaggen en spandoeken

Soft-signage

Soft-signage is trending! Meer en meer wordt bedrukt textiel ingezet als signalisatie. Bekende voorbeelden hiervan zijn beachflags en textiel opgespannen in metalen frames.

Lees ons advies

Objecten bedrukken

Mokken, petten, schoenen, ballen en meer

Met de juiste hittepers kan u ook textiel objecten zoals petten, schoenen en ballen bedrukken. Deze speciale hittepersen hebben aangepaste persplaten zodat het object er perfect in past.

Lees ons advies

Advies over uw investering

Grasduin in ons advies voor experts en breid uw expertise nog uit.
Hittepersen, snijplotters en printers: wij zetten alle relevante info voor u op een rijtje. Zo maakt u snel de beste keuze.

Lees ons advies

Advies over transfermedia

Bedruk eenvoudig bedrijfslogo's, teksten of full colour prints op textiel via transferdruk. Dankzij ons uitgebreid assortiment aan transfermedia beschikt u over de geschikte materialen voor verschillende toepassingen en stoffen, van katoen tot nylon en gesublimeerde sporttruitjes.

Maak u wegwijs doorheen de verschillende soorten flexfolies. Kies uit het gamma gekleurde flexfolie om uit te snijden of het gamma printflex om full-color prints te maken.

Lees ons advies

Hulp bij textielbedrukking

Gebruikersinstructies

Klaar om van start te gaan? Download dan eerst de gebruikersinstructies. Hier vindt u de juiste persinstellingen, indien u warm of koud dient uit te pellen, de maximum was temperatuur en zoveel meer.

Download de gebruikersinstructies

Video tutorials

De video tutorials tonen stap voor stap hoe u textiel of objecten bedrukt met flexfolie, hoe u werkt met verschillende tools en accessoires en hoe u flex of flock verwijdert.

Bekijk alle video tutorials

Veelgestelde vragen

Vragen over textielbedrukking? De kans is groot dat u het antwoord vindt in onze FAQ. Kies uit één van deze onderwerpen om snel het antwoord op uw vraag te vinden.

Software en ontwerpen
Printen & snijden
Persen
Wassen
Textiel
Problemen

Ontvang onze digitale catalogus

Alle nodige informatie en prijzen in één handige catalogus. Ontvang de complete textielbedrukkingscatalogus.

Video tutorials

De video tutorials tonen stap voor stap hoe u textiel of objecten bedrukt met flexfolie, hoe u werkt met verschillende tools en accessoires en hoe u flex of flock verwijdert.

Flex en flock

Printflex

Ritssluitingen of knopen

Overlappen

Bedrukken van petten, schoenen of ballen

Flex en flock verwijderen

Veelgestelde vragen

Vragen over textielbedrukking? De kans is groot dat u het antwoord vindt in onze FAQ.

Voordat u de meest gestelde vragen doorneemt, raden wij u aan om de gebruikersinstructies te downloaden. Hier vindt u de juiste persinstellingen, indien u warm of koud dient uit te pellen, de maximum was temperatuur en meer.

Software en ontwerpen

Ik heb geen ervaring met opmaakprogramma’s. Kan ik dan wel starten?

Ja dat kan. U heeft geen ervaring met opmaakprogramma’s nodig om te starten met textielbedrukking. Wij bieden u een eenvoudig te gebruiken softwarepakket, geschikt voor toepassingen zoals textielbedrukking. Wij zorgen voor de installatie én kunnen opleiding voorzien.

Wat is een RIP software en heb ik dat wel nodig?

RIP staat voor Raster Image Processing. Deze software zorgt ervoor dat uw ontwerp correct wordt doorgestuurd naar de printer. Dit type software heeft u nodig als u wilt starten met textielbedrukking. Bij Roland printers is deze software inclusief. Het gebruik is eenvoudig en wordt toegelicht tijdens de installatie.

Wat is een vectorafbeelding?

Een vector is een lijn en een vectorafbeelding is een computer getekende lijntekening. U kan vectorafbeeldingen zonder kwaliteitsverlies verschalen. Als u cutflex of printflex wilt uitsnijden heeft u een ontwerp nodig met vectoriële snijlijnen.

U kan zelf een vectorafbeelding maken via een ontwerpprogramma, zoals SAi Flexi of Adobe Illustrator, of u kan beelden downloaden via een beeldenbibliotheek, zoals Shutterstock of Adobe Stock. Als u een vectorafbeelding download, zal u vaak zelf de snijlijnen moeten tekenen.

Hoe teken ik een snijlijn?

De RIP software moet snijlijnen kunnen herkennen. Als u gekleurde cutflex wil uitsnijden, zijn alle lijnen van uw ontwerp snijlijnen. De software weet perfect wat er moet gebeuren.

Voor printflex zal u zelf de snijlijnen moeten aanduiden in het opmaakprogramma. Niet moeilijk, wel uiterst belangrijk! Selecteer de snijlijn(en), geef deze lijn(en) een willekeurige kleur. Vervolgens maakt u van die kleur een Spot Color (of steunkleur) en noemt u deze kleur 'CutContour'. Enkel zo zal de RIP software uw snijlijnen herkennen.

Printen, snijden en pellen

Wat is de standaard rolbreedte van een rol flexmateriaal?

Cutflex heeft een standaard rolbreedte van 50 cm. Printflex en de bijhorende applicatietape hebben een standaard rolbreedte van 75 cm, maar zijn vaak ook op 50 cm verkrijgbaar.

Hoe verwerk ik cutflex of flock?

Zowel cutflex als flock worden in spiegelbeeld uitgesneden met behulp van een snijplotter, vervolgens uitgepeld en door middel van een hittepers op het gewenste textiel getransfereerd. Tot slot haalt u de drager weg. Ontdek hoe eenvoudig textielbedrukking met cutflex of flock is. Onze video tutorial over cutflex toont u de werkwijze stap voor stap.

Hoe verwerk ik printflex?

Eerst wordt het ontwerp op de printflex geprint en vervolgens wordt het uitgesneden. Het overbodige flexmateriaal wordt weg gepeld en het resterende materiaal wordt van een speciale applicatietape voorzien. Na het aanbrengen van de tape wordt de drager verwijderd en komt de lijmzijde bloot te liggen. Deze zijde komt op het textiel te liggen, waarna er getransfereerd wordt met behulp van de hittepers. Tot slot haalt u de applicatietape weg nadat de hittepers geopend is. Onze video tutorial over printflex toont u de werkwijze stap voor stap.

Is mijn printer geschikt om te printen op printflex?

Er bestaat printflex voor solvent, eco-solvent en HP Latex inkt. Raadpleeg de gebruikersinstructies.

Welk mes gebruik ik om flex of flock te snijden?

U kan zonder problemen cutflex en printflex contoursnijden met een standaard sleepmes of tangentiëel mes. Flock daarentegen is een iets dikkere folie waarvoor u een speciaal mes dient te gebruiken Het exacte mestype is afhankelijk van het type snijplotter.

Indien u een Roland print & cut toestel heeft, gebruik dan voor flock Roland Contour Snijmesjes ZECA-3050.

Indien u een Summa toestel met sleepmes heeft, gebruik dan voor flock Summa Dragknife Sandblast én meshouder voor 2 mm. Dit mes past NIET in de standaard meshouder van 1,5 mm.

Indien u een Summa toestel met tangentiëel mes heeft, gebruik dan voor flock Summa Tangential Sandblast Knife. Dit mes past in uw standaard tangentiële meshouder.

Welke applicatietape gebruik ik?

Het type applicatietape hangt af van het type printflex. In de gebruikersinstructies vindt u welke applicatietape geschikt is voor uw toepassing.

Ik heb enkel een snijplotter. Kan ik flex verwerken?

Als u een hittepers aanschaft, kan u starten met gekleurde cutflex folie.

Ik heb enkel een printer. Kan ik flex verwerken?

Als u een hittepers en een snijplotter aanschaft, kan u starten met gekleurde cutflex voor textielbedrukking.

Hoe pel ik flex het gemakkelijkst uit?

In vergelijking met zelfklevend vinyl is flex stugger en daardoor iets moeilijker los te krijgen van de drager. Gebruik een pelpen met haak, speciaal voor flex.

Wat is het verschil tussen hot peel en cold peel?

We maken een onderscheid tussen hot peel en cold peel flex. Bij hot peel verwijdert u de kunststofdrager meteen na het persen, wanneer het materiaal nog warm is. Bij cold peel verwijdert u hem pas wanneer de drager is afgekoeld. Er zijn verschillende soorten lijm, vandaar beide soorten. Bij hot peel hecht de lijm direct op de kleding. Verwijdert u bij de cold peel te snel, dan trekt u niet alleen de drager, maar ook het transfermateriaal los. In de gebruikersinstructies vindt u terug wanneer u hot of cold moet pellen.

Waar vind ik de correcte print- en/of snij-settings?

Raadpleeg onze gebruikersinstructies. Hier vindt u per product alle nodige informatie waaronder het correcte snijmes en de inktcomptabiliteit.

Moet ik bij elke snij-opdracht eerst testen?

Neen, als u steeds hetzelfde materiaal gebruikt is dit niet nodig. Als u van materiaal verandert, raden we u aan om een snijtest uit te voeren. Bij dit advies geldt dat uw toestel in onderhouden staat is. Contacteer ons voor meer informatie over onze onderhoudsdiensten.

Persen

Waar vind ik mijn persinstellingen?

Raadpleeg onze gebruikersinstructies. Hier vindt u per product alle nodige informatie waaronder de temperatuur en perstijd.

Kan ik meerdere kleuren tegelijk transfereren met cutflex?

Ja, als de kleuren dezelfde pers instellingen hebben en de dragers elkaar niet overlappen. Raadpleeg de gebruikersinstructies.

Kan ik meerdere kleuren over elkaar plaatsen?

Ja, u kan bijna alle cutflex kleuren en printflex folies over elkaar plaatsen, ook wel overlappen genoemd. In de gebruikersinstructies vindt u terug welke kleuren geschikt zijn om te overlappen. Onze video tutorial over flex overlappen toont u de werkwijze stap voor stap.

Hoe bedruk ik een kledingstuk met een ritssluiting of knopen?

Ritssluitingen of knopen maken textielbedrukking soms moeilijk. Hier bestaan twee oplossingen voor: gebruik een teflon kussen of verwissel de onderplaat met een passend formaat. Onze tutorial over ritssluitingen en knopen toont u de werkwijze stap voor stap.

Ik heb een fout gemaakt. Kan ik flex of flock gedeeltelijk of volledig verwijderen?

Ja, dankzij de Flex Remover kan u zowel flex als flock verwijderen nadat u geperst heeft. Breng deze vloeistof aan op het textiel om foutjes te corrigeren of om alle flex of flock te verwijderen. Bekijk de tutorial over de Flex Remover.

Wassen

Is mijn bedrukt textiel wasbestendig?

Ja, maar wij raden aan het kledingstuk om te draaien met het drukwerk aan de binnenkant. Wacht 24 uur alvorens te wassen en was nooit warmer dan aangegeven in de gebruikersinstructies.

Mag mijn bedrukt textiel in de droogmachine?

Neen, wij raden dit niet aan.

Mag er gestreken worden over de print?

Neen, strijk nooit rechtstreeks op de print. Draai het kledingstuk om met het drukwerk aan de binnenkant.

Wanneer moet ik flex lamineren?

Onze flex is wasbestendig. Lamineren is enkel nodig voor kleding die zeer frequent wordt gewassen of wordt blootgesteld aan wrijving.

Textiel

Wat kan ik allemaal bedrukken met transferdruk?

Het aanbod is enorm. Bijna alle confectie kleding is te personaliseren. Denk aan T-shirts, polo’s, hemden, hoodies, fleece, windstoppers, shorts, werkbroeken, mutsen en meer. Ook voorwerpen kan u bedrukken met transfer. Gekende toepassingen zijn voetballen, petten of tote bags. Grove weefsels zoals gebreide truien kan u niet bedrukken met transferdruk.

Kan ik op nylon drukken?

Ja, maar enkel met speciale flex voor nylon.

Kleding of voorwerpen gemaakt van nylon of lycra, zoals regenvesten of paraplu’s, zijn behandeld met een afstotende toplaag. De samenstelling van deze toplaag wordt bepaald door de fabrikant. Hierdoor kan het voorkomen dat de cutflex of printflex speciaal voor nylon toch onvoldoende hecht. Daarom raden wij aan om eerst de hechting te testen, alvorens de productie aan te vangen. Bekijk alle flex voor nylon.

Kan ik drukken op een gesublimeerde T-shirt?

Ja, maar enkel met speciale flex voor gesublimeerde kleding. Deze speciale flex hebben een kristallijne laag zodat u gesublimeerd textiel opnieuw kan bedrukken met cutflex. Deze laag verhindert het verderzetten van het sublimatieproces. Hierdoor zal deze flex geen kleur overnemen van het gesublimeerde onderliggende textiel in polyester. Bekijk alle subli-stop flex.

Kan ik katoenen zakken bedrukken?

Ja, katoen is ideaal voor transferdruk.

Kan ik fleece en soft shell bedrukken?

Hoewel de folie zal hechten, zal de stof ingedrukt worden door de druk van de pers.

Kan ik donker textiel bedrukken?

Ja, de kleur van het textiel heeft geen effect op het resultaat. Bijna alle cut-en printflex folies zijn opaak met uitzondering van de transparante printflex.

Waar koop ik mijn confectiemateriaal?

Er zijn verschillende grote distributeurs van promotieel textiel op de markt. Aan u de keuze! Gebruik zoektermen zoals promotioneel textiel en confectiekleding.

Problemen

De flex komt los na het transfereren. Wat kan er aan de hand zijn?

Het kan gebeuren dat uw flex loskomt na het transfereren. Controleer of de oorzaak één van onderstaande zaken is:

 • Het ontwerp is te fijn voor de weving van de stof
 • De stof is te harig om voldoende hechting te geven aan de flex
 • Het textiel is nylon of acryl. U heeft standaard flex gebruikt in plaats van flex voor nylon.
 • Het textiel is nylon of acryl en u heeft flex voor nylon gebruikt. De nylon is langs de buitenzijde behandeld waardoor het niet geschikt is voor bedrukking.
 • De temperatuur wordt niet goed verdeeld over uw bovenplaat. Er is iets mis met uw hittepers. Controleer dit met een infraroodthermometer.
 • De ingestelde temperatuur zoals voorgeschreven in de gebruikersinstructies werd niet gerespecteerd.
 • De perstijd zoals voorgeschreven in de gebruikersinstructies werd niet gerespecteerd
 • U heeft de drager te snel of te traag verwijderd. Controleer indien het transfermateriaal hot peel of cold peel is in de gebruikersinstructies.

Indien u de drie laatst omschreven problemen meteen na het persen opmerkt en de flex niet gescheurd is, kan er opnieuw geperst worden.

De flex komt los na het wassen. Wat kan er aan de hand zijn?

Als de flex loskomt na het wassen, is de kans groot dat de wasvoorschriften niet gerespecteerd werden. Wij raden u aan een eigen document met wasvoorschriften op te stellen en dit te overhandigen aan uw klant. Maak hiervoor onderstaande richtlijnen.

 • Wacht 24u alvorens te wassen
 • Draai kledij om met het drukwerk aan de binnenkant tijdens het wassen en tijdens het strijken
 • Was nooit warmer dan aanbevolen. Raadpleeg de gebruikersinstructies. De maximum temperatuur varieert tussen 30°C en 60°C)
 • Vermijd chemisch reinigen, bleken en machinaal drogen