organoid logo

Organische interieurfolie

Kijk. Voel. Ruik en Beleef! Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende materialen - Organoid Natural Surfaces geeft u unieke, op de natuur geïnspireerde interieur-ontwerpmogelijkheden.

Kleurenkaart aanvragen
organoid Sunflower petals

Wat is Organoid?

Organoid bestaat uit authentieke handgemaakte materialen met een zelfklevende achterkant en biedt eindeloze, op de natuur geïnspireerde interieur- en ontwerpmogelijkheden.

Dankzij zijn high-tack lijm is Organoid toepasbaar op verschillende ondergronden en ramen.

Brochure downloaden
organoid moss bright green

Moss Bright Green

Opaak

Een ware kleurenpracht, met een subtiele geur en met echt natuurlijk gevoel.

Ontdek
organoid moss dark green

Moss Dark Green

Opaak

Een natuurlijk oppervlak met een warme gloed van kleuraccenten en subtiele geur.

Ontdek
organoid mountain hay & Marguerites

Mountain Hay & Marguerites

Opaak

Royaal geurend alpengras met bloemblaadjes van arnica, korenbloem, heide, rozen en margrieten.

Ontdek
organoid original alpine hay

Original Alpine Hay

Opaak

Natuurlijk geurend hooi en kruiden uit de Tiroler Alpen. Met de hand gesneden en liefdevol verwerkt.

Ontdek
organoid rose petals

Rose Petals

Translucent

Zeer geurige en levendig kleurrijke bloemblaadjes, zonder toevoeging van kunstmatige kleur- of geurstoffen.

Ontdek
organoid sunflower petals

Sunflower petals

Translucent

Heldere gele zonnebloemblaadjes zorgen voor speciale lichteffecten op transparante oppervlakken.

Ontdek
organoid skellet leaves

Skellet Leaves

Translucent

Het delicate gedroogde rubberboomblad, ontdaan van zijn groene kleur, geeft een gevoel van lichtheid.

Ontdek

Laat u inspireren

organoid moss bright green livingroom
organoid moss dark green restaurant
organoid hay marguerites restaurant
organoid sunflower petals hotel
organoid skellet petals window
organoid rose petals bedroom
organoid alpine hay lamp
organoid bright moss green bureau

Marketingtools

Ga direct aan de slag met de klant

organoid samples

Technische documenten

Download hier de technische datasheets en applicatiegids:

Datasheet Organoid
Datasheet Organoid Translucent
Applicatiegids
organoid brochure

Marketing toolkit

Afbeeldingen, brochures, video's, etc.

We hebben voor u alle informatie gebundeld die u nodig heeft om uw klant te informeren over Organoid. De marketingtoolkit bevat onder meer brochures, afbeeldingen, video's en applicatiegidsen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn natuurlijke oppervlakken van Organoid?

Natural surfaces van Organoid zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen (handgesneden alpenhooi, rozenblaadjes, lavendelstelen en nog veel meer).

Deze worden, deels met de hand, aangebracht op verschillende schudlagen (vlas, hpl-hogedruklaminaten, zelfklevende folies, textiel, enz.). Zo behouden ze de meeste van hun natuurlijke eigenschappen, zoals hun geur, gevoel, uitstraling, en laten ze een multi-zintuiglijke ervaring toe (behalve proeven).

Zo behouden ze de meeste van hun natuurlijke eigenschappen, zoals hun geur, gevoel, uitstraling, en laten ze een multi-zintuiglijke ervaring toe (behalve proeven).

Let op: batch gerelateerde kleurverschillen zijn geen reden voor afkeuring.

Hoe duurzaam zijn Organoid natuurlijke oppervlakken en waar worden ze geproduceerd?

Organoid wordt geproduceerd in Tirol, het hart van de alpen. De producent past ecologische en duurzame productietechnieken toe. Dit begint bij de levering van 100% groene stroom en eindigt bij bio harsen die tot 100% biologisch afbreekbaar zijn en uiteraard vrij zijn van weekmakers en oplosmiddelen en zelfs gecertificeerd zijn voor contact met voedsel.

De producent gebruikt bij voorkeur natuurlijke en authentieke grondstoffen die doorgaans niet in de conventionele productie worden verwerkt. Ze letten ook op de impact van transport, waarbij ze de voorkeur geven aan de kortste overstapafstanden in onze regio.

Hoe lang blijft de geur van een Organoid natuurlijk oppervlak?

Organoid producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en behouden grotendeels alle natuurlijke eigenschappen. Sommige materialen hebben slechts een lichte geur (bijv. Skellet leaves),Organoid producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en behouden grotendeels alle natuurlijke eigenschappen. Sommige materialen hebben slechts een lichte geur (bijv. Skellet leaves), andere een zeer intense en langdurige geur (bijv. Rose petals).

De intensiteit van de geur is sterk afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtverversing op de plaats van gebruik en ook van uw persoonlijk reukvermogen (gewenningseffect). Na verloop van tijd neemt deze geurintensiteit continu af. Bij bijvoorbeeld rozenbloesem is een geurafname boven de waarnemingsgrens pas na een periode van enkele jaren te verwachten. Vooral bij sterk geurende oppervlakken moet er rekening mee worden gehouden dat de geurintensiteit kan worden verminderd door het oppervlak extra af te dichten of te beschilderen.

Waarmee moet u rekening houden tijdens de applicatie van Organoid?

Acclimatiseer Organoid gedurende minimum 12u op +/- 20°C en met 50-65% rH. De rollen moeten in hun originele verpakking worden bewaard!

Organoid producten moeten altijd met zorg worden behandeld door gekwalificeerd personeel dat ervaring heeft met het omgaan met gevoelige en hoogwaardige materialen.

Hoewel organoïde grondstoffen zeer nauwgezet worden gecontroleerd, gezeefd en verwerkt, kan niet worden uitgesloten dat in zeldzame gevallen insecten, steentjes of ander natuurlijk materiaal op het oppervlak kunnen komen. Deze kunnen echter meestal met de hand worden verwijderd zonder grote inspanning of het achterlaten van resten.

Omdat Organoid producten grotendeels gemaakt zijn van natuurlijk vezelmateriaal, zijn ze onderhevig aan lichte zwelling en krimp, wat kan optreden bij schommelingen in de luchtvochtigheid.

Lees meer in de applicatiegids (Avery Dennison Technical Bulletin 3.22) en bekijk de bekijk de instructievideo’s m.b.t. installatie. Wanneer installatie niet voldoet aan deze voorwaarden, valt de toepassing met Organoid buiten garantie.

Op welke ondergronden hecht Organoid?

Dankzij de High Tack lijm zijn Organoid interieurfolies geschikt voor directe hechting op een breed scala aan ondergronden waaronder gepleisterde muren, behandeld hout, beton, glas, meubeloppervlakken en zelfs laag energetische ondergronden zoals latex geverfde muren.

Volgende types ondergronden zijn compatibel:

  • gipsplaat met gladde of ruwe afwerking, onbehandeld, behandeld of geverfd;
  • beton, licht getextureerd of gepolijst;
  • houten platen zoals OSB, spaanplaat, MDF en multiplex;
  • polymeeroppervlakken zoals acryl, polyesters, polycarbonaten en PVC;
  • metalen oppervlakken zoals alluminiumcomposiet.

Test bij twijfel de hechting van het product met samples of randstukken op de gewenste ondergrond.

Let op: om een optimale hechting op deze uitdagende oppervlakken te garanderen, wordt Organoid voorzien van High Tack belijming. Daarom is bij verwijdering van Organoid op de meeste oppervlakken een aanzienlijk lijmresidu te verwachten.

Lees meer in de applicatiegids (Avery Dennison Technical Bulletin 3.22) over te vermijden ondergronden, voorwaarden voor het kleven op geschilderde ondergronden en voorwaarden voor beschadigde ondergronden. Wanneer ondergronden niet aan deze voorwaarden voldoen, valt de toepassing met Organoid buiten garantie.

Wat is de levensduurverwachting van Organoid natuurlijke oppervlakken?

Binnen normale klimatologische omstandigheden (10°C – 40°C en 50-60% rH) is de productlevensverwachting van Organoid Natural Surfaces tot 5 jaar mits gebruik in een interieuromgeving.

Zijn Organoid producten voedselveilig?

Zelfs als organoïde oppervlakken uitsluitend uit onschadelijke materialen bestaan en geen giftige stoffen bevatten, zijn de producten niet bedoeld voor menselijke of dierlijke consumptie. Contact met voedsel is echter geen probleem.

Organoid gebruikt verschillende bindmiddelformuleringen, die volgens het Duitse instituut voor risicobeoordeling (bfr xiv deel a) geschikt zijn in overeenstemming met de EU-norm 1935/2004. Volgens deze norm is direct contact met voedsel toegestaan, mits een temperatuur van 90°C niet wordt overschreden.

Hoe bewaar ik de organoïde producten?

Alle producten moeten worden bewaard in gesloten, droge, normaal geacclimatiseerde ruimtes (ca. 20°C, 45-65% relatieve vochtigheid) en beschermd worden tegen licht. Rolgoederen moeten idealiter worden opgeslagen in een hangend opbergsysteem (bijv. een rollenrek) om drukplekken op de lig-/sta-vlakken van de rollen te voorkomen.

Omdat de producent voornamelijk met onbehandelde natuurlijke grondstoffen werkt, kunnen opgeslagen producten in zeldzame gevallen toevluchtsoorden worden voor insecten en knaagdieren. Om dit te voorkomen, moet speciale aandacht worden besteed aan een opslagruimte die is beschermd tegen licht en stof, idealiter met circulerende ventilatie.

Het ompakken in een gesloten plastic folie beschermt tegen invloeden van buitenaf en behoudt de geureigenschappen, maar verhoogt ook het risico op schimmelgroei, wat kan optreden bij hoge luchtvochtigheid, onvoldoende ventilatie en wisselende temperaturen.

Hoe gelijk zijn oppervlakken van hetzelfde producttype?

Tijdens de productie van de natuurlijke oppervlakken worden tot 100 parameters ingesteld en gecontroleerd om maximale kwaliteit en een grotendeels consistent uiterlijk te garanderen. Door de natuurlijke grondstoffen en hun deels handmatige verwerking kunnen de kleur en het uiterlijk van dezelfde productserie enigszins afwijken. Dit begint met seizoenverschillen in de groei van de planten en eindigt met de omgevingscondities waaronder de vezels worden verwerkt (temperatuur, vochtigheid, enz.).

Daarom raden we u uitdrukkelijk aan producten uit één en dezelfde batch te gebruiken voor gevoelige toepassingsgebieden zoals grootschalige wandontwerpen.

Kunnen individuele natuurlijke vezels loslaten van het oppervlak?

Net als andere materialen van natuurlijke vezels ademen Organoid natuurlijke oppervlakken ook, d.w.z. - ze zwellen en krimpen bij verandering van de vochtigheid in de kamer. Door dit biochemische proces kunnen afzonderlijke onderdelen losraken van het oppervlak. Dit is geen kwaliteitsverlies, maar een teken van de authenticiteit van het oppervlak, dat gemaakt is van authentieke materialen. Dankzij de opbouw uit meerdere lagen worden kale plekken op termijn uitgesloten.

Vezels die tijdens montage/verlijming zijn losgekomen, kunnen alleen worden verwijderd met een zachte borstel of droge doek nadat het Organoid product is opgedroogd. Het mogelijk losraken van de vezels is te wijten aan de opname van het klevende vocht en is een natuurlijk gedrag van de vezels.

Opmerking: het is belangrijk om in gedachten te houden dat afzonderlijke deeltjes van het natuurlijke oppervlak kunnen worden losgemaakt, zelfs als het wordt blootgesteld aan slijtage door veelvuldig aanraken. Houd in dit geval rekening met de mogelijkheid van inslikken, vooral voor kleine kinderen. Voor het gebruik van de producten in kinderdagverblijven raden wij daarom een extra coating van het natuurlijke oppervlak aan.

Hoe maakt u de natuurlijke oppervlakken nog duurzamer?

Om een betere bescherming tegen vocht of slijtage te verkrijgen, kunnen de meeste natuurlijke oppervlakken met een hoge dichtheid aan grondstoffen meestal worden gelakt, geolied, gewaxt, geïmpregneerd of zelfs onder glas worden gebruikt. De producent raadt hierbij de Adler-lakken “Lignovit Terra” en “Aqua Resist” aan - maar de ervaring heeft geleerd dat conventionele Aryl- en Pur-lakken ook goede resultaten opleveren. Wij adviseren in ieder geval een voorafgaande test met het betreffende coatingmiddel op rand- of reststukken.

Let op: We raden af om de natuurlijke oppervlakken van mos af te dichten met vernis of olie.

Bij natuurlijke ondergronden met mos kunnen onder bepaalde klimatologische omstandigheden tijdelijke veranderingen in de ondergrond optreden. Door fysische processen kunnen zich kleine zoutkristallen vormen op het oppervlak bij een relatieve vochtigheid van minder dan 40%. Deze kristallen zijn van natuurlijke oorsprong en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien kunnen ze eenvoudig voorzichtig worden verwijderd met een vochtige doek.

Zelfs in gecomprimeerde toestand behoudt het natuurlijke mos grotendeels zijn eigenschap om kamervochtigheid op te slaan en langzaam weer af te geven aan zijn omgeving. Dit heeft een positief effect op het binnenklimaat.

Het gevoel van het mos kan veranderen door veranderende luchtvochtigheid: bij een hogere luchtvochtigheid ziet het oppervlak er zachter en soepeler uit; bij een lage luchtvochtigheid lijkt het harder en brozer. Dit is het natuurlijke gedrag van mos.

Hoe worden Organoid natuurlijke oppervlakken gereinigd?

Alle Organoid producten kunnen zeer voorzichtig met lage druk worden gestofzuigd of na droging of afkoeling worden afgeveegd met een pluisvrije doek. Voor gesloten oppervlakken met een hoge dichtheid aan grondstoffen kan ook een licht vochtige doek worden gebruikt. Vermijd grove borstels en schurende schoonmaakmiddelen zoals schuurpoeder, zeep, oplosmiddelen en andere chemicaliën!

Kunnen Organoid natuurlijke oppervlakken allergieën veroorzaken?

Nee, dat kunnen ze niet. De producent heeft de natuurlijke grondstoffen die wanneer vers allergeendragers zijn (hooi, mos en berkenblad) laten testen op hun allergene werking na verwerking. Er werden geen allergene emissies van het eindproduct gedetecteerd.

Welke brandbeschermingsklasse bereiken de Organoid natuurlijke oppervlakken?

Door de talrijke mogelijke combinaties van verschillende vezel- en dragermaterialen is het niet mogelijk om een algemeen geldige uitspraak te doen over het brandgedrag van Organoid producten. Wel wordt getracht om individuele productgroepen stapsgewijs in te delen aan de hand van normatieve referentietesten van de meest voorkomende producten. Organoid producten halen in de klassieke wandconstructie de brandklassen volgens en iso 13501-1: B-s1,do.

Hoe wordt de productkwaliteit gegarandeerd?

Elk van de Organoid producten heeft zijn eigen receptuur, die de bereiding van de grondstoffen, hun strooidichtheid, de te gebruiken hoeveelheden bindmiddel en de persparameters nauwkeurig definieert. Dit betekent dat op maat gemaakte oppervlakken op elk moment kunnen worden gereproduceerd. Bovendien dragen kwaliteitscontroles bij de selectie van grondstoffen, zowel in het productieproces als in het verzendproces, bij aan een holistische kwaliteitsborging van alle organoïde producten!

De Organoid collectie voldoet ook aan alle eisen van de CE-certificering. In de toekomst zullen de Organoid producten nog meer van internationale keurmerken worden voorzien.